Ny supercomputer installeres i teknikhuse på DTU

DTU og KU indvier nu en ny supercomputer, der er nr. 121 på listen over de største computere i verden. Computeren installeres i specialdesignede teknikhuse fra Intego, der er både indbruds- og brandsikrede efter alle kunstens regler. De såkaldte Intego Shelters færdigmonteres på Integos fabrik og leveres efter 'plug and play'-princippet. Det højner kvaliteten og forkorter projekttiden væsentligt.

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Københavns Universitet (KU) indvier nu en ny computerinvestering til ikke mindre end 40 millioner kroner. Computeren har tre petabyte, der svarer til tre milliarder megabyte, 92 terabyte hukommelse og 16.048 kerner i processorer (CPU’er) fra amerikanske Intel og EMC. Computeren ligger hermed blandt de 150 hurtigste supercomputere i verden. Den store regnekraft skal bruges af forskere og studerende på DTU til at behandle biologiske data og herved gøre Danmark førende i verden inden for bioinformatik-området.

I sikkerhed i Intego Shelters

Man skulle så tro, at den meget store og værdifulde supercomputer installeres i det allerinderste af DTUs bygninger, men det er ikke tilfældet. Faktisk installeres den i to specialdesignede teknikhuse fra Intego. Intego Shelters færdigmonteres på fabrikken i Aalborg og skal blot tilsluttes som en 'plug and play'-løsning:

"Vi oplever ofte, at det kan være svært at indrette eksisterende bygninger til højtydende IT. Det handler både om sikkerhed, køling og store mængder strøm, og det kan være meget dyrt at indrette eksisterende bygninger til det formål. Derfor er det både nemmere, bedre og billigere at arbejde med eksterne teknikhuse eller shelters", forklarer afdelingschef Hans Peter Andersen, Integos Shelters og fortsætter: "Vi færdigmonterer husene på vores fabrik i Aalborg, inden de bliver fragtet ud til kunden. Det giver en række fordele, da der er langt mere ordnede forhold på fabrikken sammenlignet med et byggesite. Det forhøjer kvaliteten og forkorter produktionstiden væsentligt".

Specialdesign til formålet

Den nye supercomputer på DTU installeres i to Intego Shelters, der er specialdesignede til formålet. De to huse måler 15 meter i længden og 3,4 meter i bredden og indrettes med både indbruds- og brandsikring. Teknikhusene skal kunne levere ikke mindre end én megawatt strøm til de mange processorer. Den nye supercomputer er den største i Danmark foran Vestas’ berømte Firestorm-system. "Det er nogle meget avancerede løsninger, som er i spil i dette projekt, og det har været spændende at være med til at løse opgaven. Alene den indbyggede sikkerhed i relation til fugtophobning er et kapitel for sig. Men alle udfordringer er løst, og nu glæder vi os til at se husene og computeren i drift", fortsætter Hans Peter Andersen.

Computeren blev indviet d. 28. november 2014, og 500 forskere og studerende fra DTU har allerede fået adgang til at bruge den nye supercomputer.