Vores elektrikerlærling er tilbage efter et halvt års udlandspraktik

Jacob Dalager var netop hjemvendt fra et halvt års arbejde i Sverige på et kyllingeslagteri, da chancen igen bød sig for at komme på endnu et udlandsophold. Denne gang et halvt års praktik på Island.

”På et lærlingemøde, der spurgte Brian Bisgaard Kristensen, der er ansvarlig for lærlingene i Aalborg: ’Er der nogen, der gerne vil til udlandet og arbejde?’ Og her var jeg hurtig til at svare ’ja’,” fortæller Jacob, der på daværende tidspunkt netop var hjemvendt efter et halvt års arbejde i Sverige. Jacob siger uddybende: ”I samarbejde med Tech College Aalborg, kom det hurtigt i stand, at jeg kunne komme i praktik på Island hos installationsvirksomheden TG raf i Grindavík i et halvt år. Det har været en fed og lærerig oplevelse.”

Kulturforskelle og et stærkt sammenhold

”Jeg er glad for, Intego har givet mig mulighed for at prøve kræfter med så meget forskelligt el-teknisk arbejde både herhjemme, i Sverige og på Island. Det er lærerigt at se, hvordan andre gør tingene,” siger Jacob, der har lært nogle af de kulturforskelle at kende, der er inden for sit fag.

”Den islandske virksomhed har et fantastisk sammenhold og er som en stor familie. Der var i alt 35 ansatte, så alle kender alle, og det var et hyggeligt og familiært sted at arbejde. Jeg synes generelt, vi i Danmark kan lære noget af det islandske sammenhold,” fortælle Jacob, der samtidig ikke er i tvivl om, hvad der gør den arbejdskultur attraktiv, som han har lært at kende hos Intego: ”Hos Intego får du ansvar – også selvom du er lærling. På Island gik jeg altid sammen med en anden, der så, jeg udførte opgaven rigtigt.”

I sin læretid på Island har Jacob fået lov til at prøve kræfter med opgaver, han ikke ville herhjemme: ”Jeg synes, det har været spændende at få lov til at udføre tekniske installationer på fiskeskibe. Her var jeg blandt andet med til at demontere og renovere en stor motor,” fortæller Jacob og forsætter: ”Samtidig prøvede jeg også kræfter med normale husinstallationer og fandt ud af, at det er for ensformig til mig at være huselektriker. På den måde har udlandsopholdet lært mig meget om, hvad jeg gerne vil fremadrettet.”

Lærlingeklubben i Aalborg følger spændt med på sidelinjen

Hos Intego, er det da også med stolthed, at de kan tilbyde deres lærlinge en læretid i udlandet: ”Jeg er stolt over, vi er med til at uddanne fremtidens dygtige elektrikere, og at vi kan indfri nogle af deres drømme ved at give dem mulighed for at arbejde i udlandet og prøve kræfter med forskellige fagområder,” fortæller Brian Bisgaard Kristensen, der er serviceleder og ansvarlig for Integos lærlinge i Aalborg.

Det er ikke kun Brian, men også Jacobs øvrige kollegaer, der har set frem til at høre mere om udlandsopholdet.

”Det har været en god oplevelse at være elektrikerlærling hos Intego. For der er flinke kolleager og en rigtig god lærlingeklub i Aalborg, hvor vi har et godt sammenhold og laver forskellige ting sammen. Sidste år var vi fx ude at springe i faldskærm,” siger Jacob. Klubben er for alle Intego-lærlinge i Aalborg afdelingen, og de var mødt talstærkt op, da Jacob var hjemvendt fra Island og fortalte om sit ophold på et lærlingemøde.

Jacob afslutter sin læretid hos Arla Foods Akafa

I 2013 startede Jacob på elektrikeruddannelsen. Den første del af sin praktikperiode, var han på Arla Foods Akafa i Svenstrup. Undervejs blev der indgået en aftale med Intego, hvor han har haft en 2-årig praktikperiode. Inden Jacob står med svendebrevet i hånden, vender han atter tilbage til Arla Foods Akafa.

”Det har været en god ordning, hvor jeg både har fået erfaring med Arlas fabriksarbejde og været med ude at servicere forskellige af Integos kunder i ind- og udland,” fortæller Jacob, der til januar er færdigudlært som industrielektriker.