Tre gode grunde til at monitorere trykluft i produktionen

Holder dit trykluftanlæg fri, når resten af produktionen gør? Rigtig mange virksomheder har et unødigt høj trykluftforbrug i tomgangsperioder. Ved hjælp af simpel måling og systematisk opsamling af data for trykluft du nemt reducere energiomkostningerne. Her er tre gode grunde til at måle trykluftforbruget.

Det koster rundt regnet 0,35 kroner at producere 1000 liter trykluft, og i en typisk produktionsvirksomhed kan det på årsbasis blive til store udgifter for trykluft. Men rigtig mange virksomheder kunne faktisk reducere den udgift med 20 procent bare ved at monitorere trykluftforbruget. Ved at sætte flowmålere på trykluftrørene kan produktionsvirksomheder få et præcist overblik over virksomhedens trykluftforbrug, så de altid har de nødvendige data og historik til at opdage lækager og rapportere energiforbrug.

Her får du tre gode grunde til at monitorere spild af trykluft

1. Spor dig ind på de små, skjulte utætheder, der giver store skader

Trykluft anvendes til mange forskellige processer i en virksomhed, og ofte er rørene til luften svært tilgængelige og skjult inde i vægge. Det gør det vanskeligt at opdage lækager, og kun de færreste virksomheder har en plan for den rutinemæssige gennemgang af trykluftrørene. Men faktisk kan et hul på blot en millimeter i diameter på et trykluftrør ved seks bar nemt koste hele 8.500 kroner per år. Uden et overblik over virksomhedens trykluftforbrug på afdelings-, produktionslinje- og maskinniveau, har du ikke mulighed for at opdage små lufthuller, hvor trykluft kan sive ud – og det kan blive en dyr affære.

2. Undgå spild i tomgangsperioder

Kompressoren sætter i gang, hver gang trykket falder til under en defineret grænseværdi, så trykluften altid er klar til brug. Men hvis der er lækager, så falder trykket konstant – også når sidste mand er gået, og lyset er slukket i produktionshallen. Det betyder, at tomgangsforbruget ofte er unødigt højt og mange virksomheder kan opnå store besparelser på elregningen alene ved at afbryde kompressoren i de tidsrum, hvor der ikke er behov for, at maskinerne står og bruger energi. Det giver samtidig et dokumenteret grundlag, når der skal træffes operationelle beslutninger, fx i forbindelse med udskiftning eller indkøb af nye kompressorer.

3. Grønnere profil og bedre arbejdsmiljø

Virksomheder vender ofte blikket mod forbruget af lys og varme, når elregningen skal nedbringes. Men trykluft er en skjult synder til de høje energiomkostninger. Energioptimering af trykluft er en af de nemmeste måder at opnå hurtige kontante besparelser på virksomhedens elregning, og en grundig opsamling af data for trykluft kan give værdifulde input til optimeringsarbejdet. Ved at monitorere trykluftrørene og identificere spild, kan du se, hvor tiden i tomgangsdrift kan sættes ned, og du kan reducere energiforbruget gennem lavere lækagetab, bedre trykluftstyring og lavere trykniveau.

Mailsignatur forbrugsmåling v4