Oppetid og halve sekunder gør en verden til forskel

Hos Troldtekt kører produktionen 24 timer i døgnet med hjælp fra Intego. En oppetid på tæt ved 100 % er et must, og produktivitetsforbedringer, der kan forkorte produktionstiden per plade med halve sekunder, giver betydelige forbedringer på bundlinjen.

Det går godt hos Troldtekt, der er en af Danmarks førende byggematerialeproducenter. Produktionen kører i fast treholdsskift, og kapaciteten er udnyttet tæt på 100 %. Det betyder, at fabrikken i Troldhede i dag producerer et syvcifret antal kvadratmeter akustikplader hvert år.

Efterspørgsel stiller høje produktionskrav

På grund af en kraftigt stigende efterspørgsel fra Danmark og udlandet på bæredygtige og miljøvenlige Troldtekt-plader er kapaciteten den største udfordring. ”Vi har i en årrække været begunstigede af en stigende efterspørgsel på vores produkter. Derfor kører vi maksimal hastighed på vores produktionslinjer”, forklarer el-teknisk leder Benny Christensen fra Troldtekt og fortsætter: ”Det betyder, at vores oppetid er helt afgørende for, at kunderne får deres produkter til tiden. Står produktionen stille i bare en halv time, giver det forsinkelser helt ude hos slutkunden, og det kan være svært at indhente det tabte, når der kun er 24 timer i døgnet”.

Eksternt samarbejde på el-området

Produktionen foregår uden manuel håndtering og er en af de mest fuldautomatiske produktionslinjer i verden. Det betyder, at virksomheden kan køre treholdsskift ca. 340 dage om året med kun 55 timelønnede medarbejdere. Benny Christensen er Troldtekts koordinator og ansvarlig for det el-tekniske område, og det er kun muligt med hjælp udefra. Det får han fra Intego, der er førende i Danmark inden for installation, service og automation inden for industrien: ”Vi har været el-leverandør til Troldtekt i godt otte år og har i dag en 24/7-vagtordning, der sikrer, at vi på alle tider af døgnet kan have én eller flere teknikere hos Troldtekt på under en time. Vi har 11 afdelinger over hele landet, og Troldtekt serviceres fortrinsvis fra vores afdelinger i Kibæk og Herning, hvor vi har specialister inden for områder som PLC-programmering, industriel it, automation mv.”, forklarer afdelingsleder Johnny Sand Frandsen fra Intego i Kibæk.

Tekniker med skruetrækker og PC

Når en produktionslinje af den ene eller anden grund stopper, handler det om hurtigst muligt at få den i gang igen. Troldtekt har derfor et stort lager af maskindele og reservedele, så en fejl i en motor, et gear eller lignende i første omgang hurtigt kan udbedres med "byt til nyt". Herefter kan en motor eller andre dele undersøges nærmere, og ofte omfatter renoveringen af en ældre maskine både software og det mekaniske: "Når vi sender en tekniker ud, er det vigtigt, at han populært sagt både kan skrue med en skruetrækker og håndtere den bærbare PC”, fortæller Johnny Sand Frandsen.

Halve sekunder sparet

Intego har medarbejdere hos Troldtekt stort set hver dag hele året rundt. Nogle gange er det en enkelt mand, der udbedrer en fejl. Andre gange er det 5-10 teknikere, der foretager produktivitetsforbedrende tiltag. For disse tiltag handler det om at forkorte produktionstiden med ned til halve sekunder per plade: "Vi gennemfører hvert år en række projekter, der skal forkorte produktionstiden per plade. Det tager i øjeblikket omkring 3,6 minutter at producere en plade, og hvis et forbedringsprojekt kan forkorte tiden med eksempelvis et halvt sekund, er det jo let at beregne, hvornår en given investering er betalt hjem", forklarer Johnny Sand Frandsen videre.

40 millioner til produktionsforbedringer

Et af de produktivitetsforbedrende tiltag er industrirobotter til håndtering af pladerne. Troldtekt har i dag syv robotter fordelt på de forskellige produktionslinjer, og yderligere to er på vej. Derudover er et nyt tørreanlæg taget i brug sidste år, og til sommer følger en ny kantbearbejdningslinje: ”Det eneste tidspunkt, produktionen står stille, er tre uger i sommerferien. Det betyder, at det er her, de større projekter skal gennemføres, og man kan faktisk nå selv meget store projekter på tre uger, hvis bare der er nok folk på, og det hele er ordentligt planlagt”, fortsætter Johnny Sand Frandsen.

Tilbage hos Benny Christensen er planlægningen af yderligere kapacitetsudvidelser i fuld gang. Sidste år blev der investeret knap 30 millioner kroner i produktivitetsforbedringer, og Benny Christensen fortæller, at investeringerne stiger til over 40 millioner kroner i 2016. Troldtekt har i 2015 etableret et salgskontor i Hamburg, hvorfra et voksende nordtysk marked skal serviceres. Det betyder, at produktionen i Troldhede inden for en overskuelig fremtid skal opgraderes yderligere. Og også her er Intego inddraget som en tæt samarbejdspartner.

Download