Intego sikrer mobildækning i Isbjerget

Det internationalt præmierede ikonbyggeri Isbjerget på Aarhus Havn har været genstand for beboerkritik pga. manglende mobildækning i de 210 luksuslejligheder. Dette problem er nu løst, efter Intego har opsat et DAS-anlæg, så beboerne endelig kan tale i mobiltelefon indendørs.

Isbjerget er blot ét ud af flere danske byggerier, der har haft manglende indendørs mobildækning, og der er derfor et stigende fokus på problemet i byggebranchen. Nye energikrav medfører kraftigere konstruktioner, og det driller i stigende grad teleselskabernes mobilsignaler, der simpelthen ikke kan trænge igennem de tykkere betonvægge, metalfilm i lavenergivinduerne mv.

Udfordringen ved manglende mobildækning

Intego har imidlertid en løsning på det kraftigt stigende problem. Integos teknikere har stor erfaring med opsætning af multioperatør DAS-anlæg, som de fire store teleoperatører i Danmark kan sende deres signaler igennem. Denne løsning var dog ikke tilstrækkelig i det store imponerende Isbjerget-byggeri på Aarhus Havn: ”For at sikre et optimalt antennesignal var det nødvendigt at opsætte antenner i hver eneste lejlighed. Men det ville koste et tocifret millionbeløb, og derfor udviklede vi i stedet en specialdesignet løsning for COWI og NCC i samarbejde med vores radioplanlægger. Løsningen indebar installation af en række antenner udvendigt på bygningen, så de pegede ind i lejlighederne”, fortæller Poul Erik Madsen, afdelingsleder hos Intego, Telecom.

Æstetisk, funktionel og økonomisk løsning

Eftersom Isbjerget allerede var bygget, kunne teknikerne ikke gemme de nye kabler i væggene. Der skulle derfor en innovativ løsning til, så kablerne kunne integreres i arkitektonisk pæne føringsveje. ”Vi fik specialfremstillet kabelkanaler, der blev monteret på indersiden af facaden i opgangene og malet i samme farve som opgangene. På den måde leverede vi en æstetisk, funktionel og økonomisk løsning, og beboerne i Isbjerget kan nu bruge deres mobiltelefoner i lejlighederne”, siger Poul Erik Madsen.

Fokus på manglende mobildækning i dansk byggeri

Isbjerget i Aarhus er blot et ud af mange byggerier, der har haft problemer med at få mobilsignal inde i bebyggelsen, og det er der flere grunde til, mener erfarne folk i byggebranchen. Flere bygherrer og entreprenører er opmærksomme på det stigende problem, hvor flere parametre spiller ind. ”Siden flere har fået mobiltelefoner, og vi i dag bygger lavenergihuse, der gør det problematisk for radiobølger at trænge igennem byggematerialerne, er det blevet et markant problem med den manglende mobildækning i nybyggerier. F.eks. har Isbjerget mange høje, snævre korridorer, og når radiobølgerne flyder hen over taget, kan de ikke trænge ned mellem bygningerne, og så får beboerne ikke noget signal”, forklarer Carsten Jensen, forretningsudviklingschef
hos Intego, der er meget glad for, at Intego kan tilbyde en fremtidssikret løsning på problemet.

Download