Installation af rørpost sparer mandskab og øger effektiviteten

Patienterne på Rigshospitalet, Regionshospitalet i Randers og DNV-Gødstrup kan se frem til hurtigere svar på blodprøver, når arbejdet med udvidelse og installation af rørposter står færdigt. Derudover sparer sygehusene mandskabstimer samtidig med effektiviteten øges.

Tilbage i 1960’erne fik Rigshospitalet installeret et rørpostsystem i stålrør, som har eksisteret lige siden. For nogle år siden startede man på udskiftning af det gamle utidssvarende anlæg til et nyt Swisslog anlæg. Nu er tiden inde til at udfase det sidste af det gamle system samt udvide med yderligere 28 stationer, hvoraf de 21 er i en nybygning. Installationerne udføres i 160 mm halogenfrie rør. Swisslog Healthcare Solution leverer de nye, avancerede rørpostsystemer til Rigshospitalet samt Regionshospitalet i Randers og DNV-Gødstrup. Intego har fået ansvaret for projektledelsen på alle tre lokationer samt ansvaret for installationsdelen i Randers og Gødstrup. I Randers installerer Intego en ny sender- og modtagerstation i afdelingen for blødprøvetagning samt en ny automatisk station i laboratoriet. Blodprøverne kan derved transporteres direkte til analyse og undgår at skulle igennem flere hænder. I Gødstrup er der ved at blive opført et helt nyt Regionshospital, hvor der skal installeres tre knudepunktsrum og 60 stationer. ”Det er inspirerende at være en del af et så nichepræget projekt, hvor der kun er 3-4 spillere på verdensplan inden for leverance af rørposter”, kommenterer Morten Bjerregaard Nielsen, teknisk projektleder hos Intego.

Ingen udfordring er for stor

Bjarne Lander, projektleder hos Intego fortæller: ”Den store udfordring har været at få plads til de store rør både på de to eksisterende lokationer såvel som i Gødstrup. Rørene er Ø160 mm og Ø110 mm, og meget stive, samtidig med svingende har en bøjningsradius på 80 cm, hvilket gør det besværligt at dreje dem ind på plads over eksisterende lofter”. Netop eftersom rørbøjningen har været en af de større udfordringer, er det også et af succeskriterierne; ”Det er gået rigtig godt med at få rørene lagt op og skabe plads i de i forvejen trange gange under hospitalet”, meddeler Lasse Vie Olesen, maskinmester og ansvarlig på byggeprojektet på Regionshospitalet i Randers, og fortsætter: ”Det larmer en del at få sådanne rør installeret, men der har været stor forståelse fra personalet, når der er blevet larmet i arbejdstiden”.

Markant besparelse af mandskabstimer

På Regionshospitalet i Randers kræver det en mand i timen at transportere blodprøverne fra blodprøveafdelingen og akutafdelingen til laboratoriet. Det kræver hver gang en gåtur igennem to bygninger og fire etager op. Med det nye rørpostsystem tager det halvandet minut for blodprøverne at nå til analyseenheden. Systemet tillader ikke blot mere positiv udnyttelse af eksisterende ressourcer, men øger også effektiviteten markant. Thomas Larsen, Area Director Sales Nordics fra Swisslog Healthcare Solutions fortæller: “Installationen af rørposter på de forskellige hospitaler vækker udelukkende begejstring eftersom de ikke forårsager nedskæringer på personale, men muliggør at udnytte varme hænder bedre, som helst skal bruges til patienterne, frem for at bruge tid på at transportere blodprøver, medicin og andre småting fra a til b”. Alle Swisslogs systemer bliver gennemtestet inden brug for at sikre blodprøverne ikke tager skade, når de føres igennem rørene. Ved test måles på tyngdekraft, hastighed, temperatur og svinggrad.

Et atypisk, men succesfuldt samarbejde

Swisslog har tidligere primært brugt udenlandske montører, hvilket har været naturligt med Swisslogs internationale størrelse. Denne gang faldt valget på Intego: ”De danske bygherrer er begyndt at stille større krav til at benytte flere lærlinge under projekterne. Intego var derfor et godt valg, da det er en virksomhed med stor fokus på at uddanne dygtige lærlinge” kommenterer Thomas Larsen. Først og fremmest fik Intego tildelt projektet med installation af rørposter på DNV-Gødstrup. Kort efter fulgte opgaven som projektleder på Rigshospitalet samt Regionshospitalet i Randers og DNV-Gødstrup. ”På papiret er det atypisk med samme firma til at varetage både projektledelse samt installation, da der i teorien ikke er det samme ejerskab over projektet, som hvis det var en intern projektleder, men i praksis går det fint, og Swisslog er meget tilfreds med samarbejdet” fortæller Thomas Larsen. ”Denne måde at køre projektet på har også sine fordele, da der fjernes et koordineringsled og dermed tvinges nogle beslutninger hurtigere igennem”, kommenterer Morten Bjerregaard Nielsen.

En særligt spændende opgave for medarbejderne

”Installationsdelen anses for at være en succes. Det er Integos første projekt med installation af rørposter, men medarbejderne er meget læringsvillige og Integos erfarne projektledere har været på kursus hos Swisslog i Tyskland for at lære mere om systemet, hvilket har været meget positivt. Det er i hvert fald ikke sidste gang vi bruger Intego til installationsdelen”, bemærker Thomas Larsen. Bjarne Lander erfarer også, at montørerne på projektet synes det er spændende: ”Montørerne synes det er sjovt at gå på arbejde og spændende at lære nyt, og vores lærlinge tager, som altid, ny læring til sig med begejstring”. Morten Bjerregaard Nielsen, som til dagligt går på projektet i Gødstrup, meddeler, at opgaven både er udfordrende og interessant: ”Byggeriet er meget komplekst, som gør det mere avanceret at færdes på byggepladsen. Samtidig er det også et multikulturelt samarbejde, hvor vi arbejder tæt sammen med tyskere og hollændere, så al kommunikation foregår på engelsk. Det gør hverdagen mere udfordrende, men er også noget af det, som gør det spændende at være en del af”.