Intego redder trådene ud

I 2008 besluttede Fibertex at modernisere og energioptimere to produktionslinier – en på deres fabrik i Tjekkiet og en på fabrikken i Aalborg. Intego stod for teknikentreprisen i Aalborg.

Fibertex med hovedkvarter i Aalborg er en markedsledende producent af syntetisk nålefilt eller såkaldte nonwowens, d.v.s. ikke-vævede materialer til industrielle, tekniske og hygiejnemæssige anvendelser.
Teknologien går kort fortalt ud på, at PP-granulat, som er et olieprodukt, smeltes/ekstruderes og spindes til fibre, som derefter termisk bindes til nonwowen slutproduktet. Den færdige dug bruges bl.a. som geotekstiler til understøttelse og stabilisering af veje, ved asfaltrenovering, under havefliser, i terrænanlæg og ved byggerier.

Energioptimering

"Vi har arbejdet sammen med Fibertex i flere år, så det var naturligt, at de indbød os til at byde ind på opgaven", fortæller automationschef Lars Gustafson fra Intego. "De nedlagde to produktionslinier, som ikke længere var rentable, og byggede så en helt ny. I samarbejde med Fibertex valgte vi at genbruge de bedste maskiner fra de gamle linier, og de brugbare maskiner blev gennemrenoveret med bl.a. ny el-udrustning, og linien fik helt nye motorer", siger Lars Gustafson. "Herudover brugte vi alle de nyeste teknologier indenfor drevteknik fra Siemens, mekaniske dele og øvrige projektdele. Maskinerne er primært tyske. Energioptimeringen bestod primært i, at den nye linie skulle producere ca. dobbelt så mange meter materiale som hidtil".

Totalleverance

"Hele projektet har været en totalleverance, hvor vi også lavede hele softwareudviklingen med HMI (Human Machine Interface), installerede ventilation, hydraulik, olieopvarmning m.m., så det har alt i alt været et stort projekt", fortæller automationschefen. "Hele opgaven tog omkring et halvt år, og i den periode har vi haft i alt 30 medarbejdere i gang "on and off". Processen er kørt smertefrit, og vi har oplevet forløbet hos Fibertex som godt og positivt", slutter automationschef Lars Gustafson.

Upåklageligt samarbejde

Teknisk chef hos Fibertex, Palle Førby har også været godt tilfreds med samarbejdet. "I et stort projekt som dette vil der altid være nogle indkøringsproblemer, men de er ikke større, end at de kan løses. Fibertex er energicertificeret, og det betyder, at vi skal leve op til nogle skrappe krav om energioptimering, og derfor besluttede vi at nedlægge to ældre produktionslinier og etablere en ny. Vi indkøbte tre tjekkiske og ti tyske maskiner, og det har så været Integos opgave at lave al softwareudvikling, få maskinerne til at arbejde sammen, etablere nødstop etc. Vores forventning var, at vi kunne fordoble hastigheden på produktionslinien, og vi forventer stadig at nå målet, når indkøringsperioden er overstået", siger den tekniske chef. "Samarbejdet med Intego har været en dialog med mange møder, hvor vi har stillet krav, og Intego er kommet med deres løsningsforslag. Alt i alt synes jeg, at samarbejdet har fungeret godt og upåklageligt", slutter Palle Førby.

Download