Energivenlig belysning til Hårup Skole

Som led i Aarhus Kommunes energispareprogram Aa+ har Hårup Skole – med hjælp fra Intego – fået udskiftet deres eksisterende belysningsanlæg med energivenligt LED og sensorstyring.

Da elever og lærere på Hårup Skole vendte tilbage til deres klasselokaler efter efterårsferien sidste år, blev de mødt af en mere effektiv belysning, der tændte, så snart de første trådte inden for i lokalet. Inden ferien var det stadigvæk de gamle lysstofrør, der lyste lokalerne op. En belysning, der både var længe om at tænde og ikke gav en optimal arbejdsbelysning i klasseværelset.

”Vi kan se en rigtig stor forbedring bl.a. på gangene, som tidligere har været ret dunkle. I stedet for de gamle lysstofrør og armaturer har vi fået nye armaturer med LED-lys, som giver et meget bedre og mere kraftfuldt lys i klasselokalerne, og som oplyser gangarealerne meget bedre og gør, at de nu også kan bruges som arbejdsmiljøer”, lyder den positive vurdering fra skolens administrative leder, Gerner Møller.

Energirenovering i Aarhus Kommune

Aa+ Energirenovering er navnet på Aarhus Kommunes energispareprogram, som i løbet af 2014-2018 skal resultere i en energibesparelse på 25 % kWh og nedbringe CO2-forbruget i kommunens 650 bygninger med 40 %. Det betyder en energirenovering af i alt ca. 1,3 millioner kvadratmeter og indebærer energibesparende tiltag som nye vinduer, ny belysning og bedre isolering i alle kommunens bygninger med undtagelse af beboelse.

Projektet omfatter bl.a. institutioner og skoler i Aarhus Kommune, og på Hårup Skole i Hjortshøj har energirenoveringen betydet udskiftning af vinduer og ventilationsanlæg – og en omfattende udskiftning af den eksisterende belysning, som er foretaget af Integos afdeling i Aarhus i samarbejde med Glamox Belysning, som har leveret komponenter og lyskilder.

Dobbelt op på bemanding

Renoveringen af Hårup Skoles belysningsanlæg blev igangsat i efteråret, og en måneds tid efter kunne Intego aflevere projektet efter at have udskiftet de gamle armaturer og lysstofrør med energivenlig LED og installeret nye tilstedeværelsessensorer med dagslysstyring på hele skolen.

Størstedelen af arbejdet blev udført i løbet af skolernes efterårsferie, så der var mindst muligt gener for skolens elever og ansatte. Det betød, at bemandingen var ekstra høj, så klasseværelserne kunne være klar, når skolen igen slog dørene op efter ferien.

”Vi nåede at færdiggøre ca. 60 % af projektet i løbet af efterårsferien, hvor vi havde hele 12 mand på for at kunne nå at færdiggøre klasselokalerne, så de var klar til brug efter ferien. Og det nåede vi”, fortæller serviceleder fra Integos afdeling i Aarhus Martin Hougaard.

En 100 % i orden løsning

Efter ferien blev bemandingen nedtrappet til det resterende arbejde, og efter yderligere et par uger kunne Integos montører skrue den sidste lyskilde i på Hårup Skole og aflevere det nye belysningsanlæg i starten af november 2016. Og på Hårup Skole har der været stor tilfredshed med arbejdsprocessen:

”Samarbejdet med Intego har fungeret rigtig fint, og de har formået at tilrettelægge deres arbejde, så det ikke har været til gene for vores undervisning”, fortæller administrativ leder på Hårup Skole Gerner Møller, som tilføjer, at skolens personale har mødt stor lydhørhed fra Intego:

”Det har hele vejen igennem arbejdsprocessen været tydeligt, at Intego har villet levere en løsning, som vi kunne være 100 pct. tilfredse med. Og hvis der har været noget, vi har ønsket, der skulle være anderledes, har de forhørt sig om mulighederne hos kommunens projektstyrelse, bl.a. i forhold til, hvad der økonomisk har kunnet lade sig gøre”, fortæller Gerner Møller.

Projektet på Hårup Skole er ikke det eneste, Integos lokalafdeling i Aarhus har arbejdet på i forbindelse med Aa+-programmet. Bl.a. har Intego været med til at energirenovere belysningsanlæg i flere af kommunens børnehaver, og Martin Hougaard er glad for, at Intego er samarbejdspartner på projektet:

”Helt overordnet set er det jo et rigtig godt projekt, som tjener et fornuftigt formål om at nedbringe energi- og CO2-forbruget i kommunen. Og så er det jo enormt spændende at være med til at finde de løsninger, som giver de mest energivenlige og værdiskabende resultater”, fortæller Martin Hougaard, som forventer, at der snart kommer flere opgaver i forbindelse med den kommunale energirenovering.