3. semesters studerende øger processen med op til 75%

3. semesters studerende har designet en ny, automatiseret dyppetester til Danfoss, som del af et vedvarende samarbejde mellem Danfoss og IBA Erhvervsakademi i Kolding. Med assistance fra Intego på den el-tekniske og mekaniske del, er dyppetesteren blevet til virkelighed.

En dag i juni måned besøger de to studerende, Rasmus Lundby og Sabine Mortensen Danfoss for at se den dyppetester, som de har været med til at designe. Stoltheden er at spore i deres stemmer: ”Det er vildt at se maskinen i drift og at den ser ud mere eller mindre fuldstændigt, som vi har tegnet den” fortæller de enstemmigt.

Fra ide til virkelighed

Danfoss’ dyppetester tester spoler, som bruges til magnetventiler. Hidtil har dyppetesteren fungeret manuelt, hvor 10 spolere bliver sat på maskinen og tændt for, til spolerne er varme. Derefter slukkes for strømmen og spolerne bliver choktestet i vand med 5-6 minutters varighed. Denne procedure foregår op til 500 gange for at se, hvor mange cyklusser spolerne kan klare før de går i stykker.

Danfoss sender jævnligt projektideer til IBA Erhvervsakademi, hvorefter de studerende kan byde ind på opgaverne i forbindelse med semesterprojekter. Med et ønske fra Danfoss om at automatisere dyppetesteren, blev ideen sendt afsted. Rasmus og Sabine fandt opgaven spændende og valgte at arbejde videre på ideen i tæt samarbejde med Danfoss.

Med den nye dyppetester foregår det hele automatisk, og processen er næsten op til 75% hurtigere end ved den tidligere, manuelle metode. Jørn Radl Bengtsson, Team Coordinator hos Danfoss fortæller: ”Foruden at have sparet en masse mandetimer, er pålideligheden også blevet bedre, eventuelle fejl registreres hurtigere og svarene på halt-testen, som den kaldes, når hurtigere frem på skærmen”.

En spændende proces

Da Rasmus og Sabine kom i gang med opgaven, blev de anbefalet af Danfoss at kontakte Intego for at få vejledning omkring den el-tekniske og mekaniske del af opgaven. Det var derfor også naturligt for Danfoss at indgå kontrakt med Intego, da projektet skulle føres ud i livet. Intego har udført det mekaniske arbejde i forbindelse med projektet samt fremstillet el-tavler og stativ til maskinen.

Der var flere idegenererings- og produktudviklingsfaser i gang under forløbet, hvilket ifølge Sabine og Rasmus har været meget lærerigt og spændende. For eksempel har fascinationen omkring tilblivelsen af vandkarret og spoleholderen været stor. Regin, leder af mekanisk værksted hos Intego Kolding forklarer: ”Førhen skulle man selv fylde vand i karret, men nu foregår det automatisk. Ved hjælp af niveauføleren – en flyder, som styrer vandniveauet - er der hele tiden den samme mængde vand i karret”.

”Generelt har kommunikationen været god fra start til slut mellem alle parter”, konkluderer Steen Samsø, automatikmekaniker/ laboratoriumtekniker hos Danfoss og afslutter ”vi kan anbefale at arbejde med studerende på den måde. Det er altid dem, der kommer med de gode spørgsmål. Det tvinger os nogle gange til at tænke i alternativer for at komme med gode svar, og det kommer der ofte noget rigtig godt ud af”.

Download